Léčba po úrazu kolene

Dobrý deň, natiahol som si bočný vnútorrný väz v kolene pri futbale. Po ošetrení na pohotovostnej chirurgii mi predpísali ortézu a kľud a kontrolu o 10 dné. Koleno mi opuchlo, nemohol som úplne pokrčiť koleno k stehnu. Na kontrolnom vyšetrení na chirurgii mi vytiahli jednu striekačku vody z kolena, ohybnosť sa zlepšila. Avšak je 3 a pol týždňa po úraze a bez ortézy ma bolí pri chôdzi ako keby za jabĺčkom, pociťujem v kolene pri chôdzi tlak za jabĺčkom. Na vonkajšej strane kolena je to troška ako keby opuchnuté a mäkké, ako keby ta bola opäť voda. Je to takto v poriadku, myslím priebeh liečby a ten tlak? Nohu síce ohnem viac ako na začiatku, ale nie úplne ako tu druhú, zdravú nohu. Poškodenie meniskov je podľa lekárskej správy nepriekazné, ale ja som nie celkom istý. Magnetickú rezonanciu mi nerobili, iba RTG. Ortézu nosím celý deň, snažím sa málo chodiť, aj v práci som za počítačom. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Výpotek v koleni obbvykle nepatří k obrazu poškození bočního vazu, ať už natažení nebo částečné přerušení nebo přerušení úplné, což je velmi vzácné. Boční vaz na vn. straně kolena anatomicky souvisí s vnitřním meniskem, takže jeho poškození je třeba brát v úvahu. Porucha bočního vazu se hojí obvykle 5 týdnů. Pokud po té době se koleno kromě omezení hybnosti nebude jevit v dobrém hojení, bolest, otok, a jiné potíže, bude na místě nejen kontrola na ortopedii, ale opravdu provedení vyšetření magnetickou rezonancí, která zobrazí měkké tkáně kolena. Podle výsledku další postup. Podle vašeho popisu nebezpečí z prodlení nehrozí, Jistě se přesněji vyjádří váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: