Léčba po zlomenině stehenní kosti

Dobrý den, jsem 3 týdny po operaci zlomeniny stehenní kosti. Po 10 dnech vyndány stehy, rána klidná, otok stehna není, koleno prosáklé, nyní otok již není. Stále mě bolí asi natažený stehenní sval, nohu ohnu max. do pravého úhlu, nevím zda mám nohu nechat v klidu, nebo naopak lehce rozcvičovat do malé bolesti svalu, posledních 10 dní nepozoruji žádné zlepšení, nevím jaká je doba hojení po takovéto operaci. na dotaz rehabilitací mi bylo řečeno že si nohou mohu hýbat sama doma, ale nakonec je mám napsané a jsem objednaná za týden. Pomohou mi i nějaké masti či ultrazvuky, IF proudy apod.? Mám nohu ledovat nebo naopak udržovat sval v teple? Nebo je již bolest následkem toho, že noha je 3 týdny většinou v natažené poloze? Děkuji za jakékoliv info.

Odpověď odborníka:

Nevím jaký typ operace byl na zlomenině stehenní kosti proveden. Která část stehenní kosti byla porušena. V každém případě je třeba s končetinou cvičit, pohybovat, sedat, chodit o berlích, při odpočinku končetinu do zvýšené polohy. Cvičení na rehabilitaci je velmi potřebné. Hojení zlomeniny opět zálěží na typu zlomeniny, umístění zlomeniny a lze předpokládat plnou zátěž u většiny typů zlomeniny asi po půl roce, zhojení neco později. Za úplně zhojený stav můžeme považovat až stav, kdy kovový materiál bude odstraněn. Jinak by váumk měl konkretně podle stavu vašho hojení poradit váš chirurg nebo ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: