Léčba revmatoidní artritidy

Dobrý den, mám séronegativní RA II. stupně. Při poslední kontrole mi mimo jiné byly zjištěny periartikulární periostitidy kol. a hlezen. kl., nález symetrický, zá: v.s. při zákl. revmatolog. onemocnění. Dostala jsem do kolen i kotníků obstřik. Dočetla jsem se, že se jedná o zánět okostice a bývá infekční. Je možné, že se v mém případě jedná o zánět v rámci RA? Mám vysokou aktivitu nemoci, která nereaguje na léčbu MTX, beru 20 mg. Biologickou léčbu nedostanu pro kontraindikaci demyelizačního onemocnění, jsem na invalidním vozíku, občas zvládám pár metrů ujít s FH. Vyzkoušela jsem už všechny kombinace imunosupresiv od Salazopyrinu, přes Aravu, Imuran, Plaquenil, Cyklosporin, MTX (ten nejlíp snáším). Takže mám dvě otázky. Je možné, že zánět okostice patří k RA? A je ještě nějaká další možná léčba vhodná pro pacienta s demyelizačním onemocněním v kombinaci s RA, když léčba DMARDs selhala a biologickou není možné nasadit? Děkuji za Váš čas a za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rentgenový nález periostitidy může souviset os revmatoidní artiritidou, nejedná se o zánět infekční , ale sterilní, kdy Váš imunitní systém špatně rozeznává svoje vlastní struktury a reaguje na ně zánětlivou reakcí. revmatoidní artritida je systémové oneoocnění a může se proejvit kdekoliv /kožní, plicní a jiné projevy/.Bohužel jiná účinná léčba než DMARDs, biologická léčba, která je mířena přímo proti zánětlivýcm cytokinům receptorum na imunitních buňkách, v současné době není.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: