Lecba snizene funkce stitne zlazy

Dobry den, 4 mesice po porodu mi obvodni lekar zjistil mirne zvysenou funkci stitne zlazy (TSH 0,082, fT4 13,8) a doporucil navstevu u endokrinologa. Ten provedl sonograficke vysetreni (PL 18*21*59mm - 11,8 ml, LL 17*24*52mm - 11,3 ml, istmus 3mm, vyrazne hypoechogenni, nehomogenni, textura hruba, okraje laloku jsou setrene, nedochazi k deviaci okolnich struktur, uzliny nejsou zvetsene, pristitna teliska nejsou zvetsena) a znovu odebral krev (6 mesicu po porodu: TSH 59, fT4 8,1, protilatky 2400). Pro podezreni na laboratorni chybu byl krevni odber opakovan (8 mesicu po porodu: TSH 7,99, fT4 12,4). Lekar navrhuje zahajit substitucni lecbu hypofunkce stitne zlazy. Citim se zdrava. Od porodu jsem sice vyrazne zhubla a obcas mi padaji vlasy, ale to pripisuji kojeni. (V 15 letech jsem byla prechodne lecena jodidem pro strumu). Mela by byt lecba zahajena? Proc je nutne dodavat hormony, kdyz je fT4 v norme? Muze se jednat pouze o prechodnou snizenou funkci stitne zlazy behem kojeni? Predem mockrat dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Moc prosím,důvěřujte lékařům,kteří Vás mají v péči.Nikdo jiný nemůže Váš stav zhodnotit lépe.Hormony štítnice se podávají i u tzv.subklinické hypothyreosy-tam,kde je sice normální hodnota fT4,ale je zvýšená hodnota TSH/zvýšená stimulace štítnice nadřízeným orgánem/

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: