Léčba štítné žlázy

Dobrý den, před 8 lety jsem podstoupil operaci štítné žlázy, kdy mi byla z důvodů 1cm cysty odstraněn jeden lalok štítné žlázy. Od té doby beru Letrox 100 1x denně. Chtěl jsem se zeptat zda je standartní v těchto případech lalok odstraňovat. Punkce byla v pořádku. Je možné vysadit léky? Půlka štítné žlázy neutáhne celé tělo? Jednalo se o autoimunitní problém? Děkuji za Vaše odpovědi. Dost mě tíží představa doživotního pobírání léku. Mají nějaké vedlejší účinky, pokud je budumuset brát celý život? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Milý Tadeáši, neznám detailně průběh Vašeho dosavadního onemocnění, ale obecně mohu říct, že existují stavy, kdy je potřebné lalok štítné žlázy odoperovat, protože je riziko růstu či zhoubného bujení ložiska. Hormonální léčba Letroxem je i po částečné operaci běžná, brání mj. nárůstu objemu zbylého laloku. Jistě chodíte pravidelně na kontroly a podle zprávy si můžete vyčíst, že hodnoty hormonu štítné žlázy fT4 a také TSH máte v normě - v tom případě máte hodnoty jako zdravý člověk a léčba je nastavena správně a Letrox v této dávce potřebujete. Nemusíte se ho vůbec obávat, je to látka tělu vlastní, ve správných dávkách neublíží ani při celoživotním podávání. Když je to potřeba, podává se i těhotným ženám nebo malinkým dětem.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: