Léčba varikokély

Je mi 17 let a asi 2 roky mám oboustranou varikokélu 2. stupně (na obou varletech). Za 2 týdny jdu na perventivní vyšetření takže to paní doktorce jistě řeknu, ale upřímně jelikož s tím nemám žádné nepříjemnosti (jen čistě estetické) tak se mi možnost operace příliš nezamlouvá. Jedině pokud bych měl snížené hladiny testosteronu nebo špatný spermiogram. Myslíte si že je operace nevyhnutelná? Ještě dodám že jím velice zdravě a pravidelně, pravidelně 5x do týdne navštivuji fitness centrum už přes rok.Občas Když si na varlata šahám tak jsou ty žíly okolo přehřáté, proto si na varlata pouštím studenou vodu alespoň minutu, nemůže to mít negativní účinky? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Vaší situaci je samozřejmě nutné zvažovat individuálně a podstatné je Vaše přání, pokud ale máte jasnou varikokélu a přece jen určité potíže (pocit "přehřátí", který popisujete), možnost operace se nabízí - proč čekat, až se případný problém se spermiogramem vyvine... Vzhledem k tomu, že operace se dá dnes provést velmi šetrně, spíše bych jí doporučil. Proberte se ale samozřejmě se svým ošetřujícím lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Obávaný zánět nosních dutin. Jak se mu bránit?
Články: Obávaný zánět nosních dutin. Jak se mu bránit?
Zánět vedlejších nosních...
Čím nahradit chybějící zub?
Články: Čím nahradit chybějící zub?
Mezera po zubu narušuje...
Biopsie kostní dřeně
Články: Biopsie kostní dřeně
Biopsie kostní dřeně je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: