Léčba zlomeného prstu

Dobrý den, podařilo se mi zlomit si poslední článek ukazováčku, na zprávě z nemocnice je dagnoza dg abruptio phal.dist.dig-II. manus 1.dx. Dostal jsem sádrovou dlahu přes zápěstí. Mohla by se sádrová dlaha nahradit Al dlahou jen na prst? Myslím si, že na zlomeninu (naštípnutí - slova lékaře) posledního článku je tato dlaha zbytečná. Souhlasíte se záměnou sádrové dlahy, jen za dlahu Al na prst? Děkuji. Honza R.

Odpověď odborníka:

Milý Honzo, chápu, že se Vám zdá sádrová dlaha končící na předloktí zbytečná, ale věřte mi, je plně indikována. Hliníkové dlažky se používají při naraženinách, nebo k doléčení zlomenin prstů. Po 3 týdnech lze sádrovou dlahu za tuto dlažku vyměnit. Důvod k tomuto postupu je následující. Prsty mají složitý šlachový aparát - 2 ohybače /dlouhý a krátký flexor na dlaňové straně/ a 1 natahovač /extenzor na hřbetu/. Nevím, kde přesně máte prst zlomený, ale fixace včetně zápěstí je zdůvodu zamezení pohybu meziprstních kloubů díky těmto šlachám, které vycházejí až ze svalů předloktí. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: