Léčení dětské epilepsie

Dobrý den, jelikož jsem nenašel lékaře dětského neurologa, obracím se k Vám. Mojí vnučce (nyní 10 let) byla na dětské neurologii diagnostikovaná epilepsie. Od té doby, cca 2 roky, užívá lék orfiril long 300 + 150 mg. Nutno dodat, že záchvat nikdy neměla. Od té doby padá její křivka zájmu zvolna dolu. Je utlumená, "líná", bez hlubšího zájmu, ve škole se z jedničkářky sesouvá níž a níž a solidní úroveň si udržuje jen s vypětím všech sil. Nemá radost v běžných okamžicích, kdy by dítě radost mít mohlo. Nemá žádná přání, koupi mobilu vzala s radostí a zájmem, které ovšem velice brzy pominuly. Bojíme se, kam až to může dojít a rád bych se zeptal, zdali neexistuje nějaká alternativní léčba nebo jiné, ne tolik agresivní léky. Je nám moc smutno, když se z dítěte, plného entuziasmu a úspěchů v životě, stává človíček, který dokáže celý den ležet na posteli a koukat "skrz" televizi. To přeci není léčení, ale pozvolné ničení dětské duše. Obzvlášť, když hlavní problém - epileptický záchvat, nebyl nikdy projeven. Jde-li "pouze" o prevenci, zdá se nám opravdu velice agresivní a svým způsobem kontraproduktivní. Ale moc rád bych se mýlil. Děkuji za názor nebo radu, eventuální "přesun dotazu na konkrétní adresu". Je to normální? Hezký den, Josef

Odpověď odborníka:

Josefe, rozumím Vašim obavám o Vaši vnučku a máte pravdu, že spíše tento dotaz patří k dětskému neurologovi, ale zkusím Vám alespoň sdělit mé zkušenosti s tímto problémem. Utlumení a zpomalení při léčbě valproátem /Orfiril long/ lze pozorovat. Pokud pozorujete silnou změnu u dítěte, je možné změnit léčbu např. za lamotrigin /Plexxo, Lamictal/- po kterém takový útlum pozorován nebývá. Vnučka by měla mít minimálně jednou za rok kontrolní eeg /elektroencefalogram/- a pokud není prokázáno epileptogenní ložisko, mělo by se zvážit i eventuální vysazení antiepileptika. Zvláště u děvčat,které se blíží do období puberty. Obraťte se klidně na vyšší pracoviště a chtějte se poradit o léčbě.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: