Ledvinová infekce

Vážená paní doktorko, již téměř 15 let trpím blíže nespecifikovanými urologickými problémy, ale zatím nebyla nalezana jejich příčina. Poprvé se tyto příznaky objevily asi před 15 lety, prošla jsem mnohými vyšetřeními, která neprokázala žádné závažné poruchy. Skončilo to rozšířením močové trubice, které nic nevyřešilo.Po narození dětí problémy úplně ustoupily, ale teď zhruba po 7 letech od narození dětí se opět objevily. Vše začne ostrou bolestí v oblasti ledvin. Objevuje se jen obšas, trvá to třeba měsíc a potom se vše jakoby rozlije do celého organismu. Jsem unavená, mám bolesti v ledvinách, je mi zle od žaludku, jsem velmi slabá a mám naprosto nesnesitelně kyselo v ústech. Byla jsem s tím několikrát u svého obvodního lékaře a ten řekl, že v moči není vůbec nic, a dal mi antibiotika, ale spíše pro můj klid. Ta ale moc nezabírají. V létě jsem byla i u urologa, ten mi udělal ultrazvuk a kompletní vyšetření moči a krve a také nic nenalezl. Většinou problémy samy odezní, ale musím být v naprostém klidu a ležet. Mám strach, abych něco nezanedbala, ale k lékaři už ani nechodím, pokouším se to léčit doma klidem a pitným režimem, protože se všude u lékaře cítím, jako že si vymýšlím. Mám jen strach, aby se nejdnalo o nějaký chronický zánět ledvin a nenastaly komplikace. To by se snad ale v moči muselo projevit a lékař by to poznal, ne? Dnes jsem si orientačně dělala test moči Heptaphanem a je naprosto v pořádku, ale neustále se cítím zle. Často trpím i zažívacími potížemi, prodělala jsem několik kolonoskopií a gastroskopií, ale také bez výrazného výsledku. Mám pocit, že všechny tyto problémy na sebe navazují a mají společnou příčinu.Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lucie. Pokuď trpíte chronickými bolesti lumbální krajiny a doposuď se na ledvinách a močových cestách nic nenašlo, doporučovala bych Vám dovyšetřit i bederní páteř. Vaše potíže můžou mít prapůvod právě tam a pouze imitovat bolesti ledvin. Konec konců ledviny bolí při zjevné příčině- a to při zánětu, nádoru nebo při obstrukci močových cest uvízlým močovým kámenem... A všechny tyto příčiny se dají lehce vyšetřit a u Vás jsou všechny vyšetření negativní. Léčit antibiotiky negativní močové nálezy nemá smysl. Skuste při potížích místo analgetik pouze spamolytika- např. Algifen kapky.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: