Ledvinové kameny

Dobrý den. Mojí mamince 79let zjistili,že má ledvinové kameny. Ale jelikož nyní prodělala recidivu plicní embolie a bere lék pradaxu,tak to lékař zatím léčit nechce. Maminka má ale problém s močením. Pije docela dost,má od lékaře nařízeno aspoň 2,5l. Ty 2l vypije. Pocit na močení má,ale moc toho nevymočí. Tady je její lékařská zpráva a prosila bych Vás,co vy si o tom myslíte. Obj.: Moč chem.bílk. 0.25, krev 1,sed. neg. RTG nativ: vpravo 3 konkr. v pánv.vel.2 cm. UZ: vpravo odlitek pánv.,jinak ledviny i moč.m.norma.Biochemie: urea 4,8, krea 77 Závěr: nephrolithiasis 1.dx.semicontr. st.p.emboliam pulmon.-2x- masivní 06,recidiva 10/15,antikoagulace-krvácivé projevy Dop.: ko za 6 m s RTG nativem a UZ. V případě obtíží kdykoliv a případné řešení by bylo nejbezpezpečnější otevřenou cestou. To tedy znamená operovat,ale ne laparoskopicky? Já jsem slyšela,že se taky kameny dají drtit,ale v maminčině případě asi ne,když jsou tak velké a užívá tu pradaxu. Děkuji Vám předem za odpověď. Tady u nás v náchodské nemocnici a vůbec v celém náchodském zdravotnictví Vám pořádně česky nevysvětlí o jaký zdravotní problém se jedná. Všechno abych si vyhledávala na internetu. Ještěže takovéto poradny existují. Už několikrát mi poradily a vysvětlili. Mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kamínek v ledvině je, ale akutně potíže nepůsobí. Bylo by vhodné vyčkat se zákrokem alespoň 6 měsíců po embolii. Výkon se provádí tzv. perkutánní nefrolitotripsí přes kůži přímo do ledviny, ve které se kámen zlikviduje. Mimotělní drcení ,,ultrazvukem,, by šlo také zkusit

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: