Leiden

Dobrý den,bola mi potvrdená Leidenská mutácia a dostala som warfarín.Chcela by som vediet,či sú nejaké iné lieky toho istého zloženia / nemám na mysli fraxiparín ani zibor /.Čítala som na internete o lieku VESEL - je to nejaká náhrada za warfarín?Pri Leidenskej mutácii by som mohla mat ešte dieta??Neprenáša sa to na plod?Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Vessel Due má jen velmi slabý antitrombotický účinek a není rozhodně plnohodnotnou náhradou warfarinu. Jiné léky než podkožní injekce nízkomolekulárního heparinu nemáme t.č. ve Vaší situaci k dispozici. S leidenskou mutací otěhotnět můžete, ale je třeba, abyste byla sledována v hematologické ambulanci - v případě bydliště ve Středočeském kraji, jak uvádíte, doporučuji Trombotické centrum, Všeobecná fakultní nemocnice - Fakultní poliklinika, Karlovo náměstí 32, Praha 2. Warfarin nelze s výjimkou nejzávažnějších případů (což leidenská mutace není) v těhotenství podávat, budete užívat podkožní injekce (Fraxiparine, Clexane, ...), a to minimálně v prvním a třetím trimestru těhotenství. Leidenská mutace se dědí, ale je možné s ní vést bezproblémový život jen s minimálními omezeními.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: