Leidenská mutace

Dobrý den, před 5ti lety mi byla zjištěna leidenská mutace. Jsem heterozigotní nosička pro fv leiden. Zajímalo by mě, zda bych měla brát nějaké prášky na srážlivost krve? Paní doktorka mi je nepředepsala a jediné co mi k tomu řekla, že na léky jsem mladá. Občas jsem se setkala s doktory, kteří se divili, proč neberu prášky. Je tedy nutné je brát? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Přítomnost mutace faktoru V (Leiden) v heterozygotní formě zvyšuje riziko trombózy ve srovnání se zdravou populací asi 5-10x. Nejde o onemocnění, ale o zvýšenou dispozici k zvýšené srážlivosti krve. Lze říci, že pokud jste zatím neprodělala trombotickou příhodu, není nutné léky na snížení srážlivosti krve užívat. V případě operace nebo omezení pohybu (např. zaoceánský let) se však léky preventivně podávají. Je však nutné individuálně posoudit další rizika. V každém případě lze doporučit neužívat hormonální antikoncepci, nekouřit, udržovat normální hmotnost, nekouřit, vyvarovat se dlouhého stání a sezení, denně se pohybovat pěšky nebo plavat, pít dostatečné množství tekutin. Preventivně působí i nošení elastických kompresních punčoch.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: