Leidenská mutace heterozyg - let do usa

Dobrý den, moje dcera (22), u níž byla zjištěna leidenská mutace heterozygotní (i já ji mám a moje matka). V létě poletí do New Yorku. Byla instruována, že by měla před letem dostat injekci jako prevenci proti tromboze. Není mi jasné, kdo by ji injekci píchnul - hlavně při cestě zpět. Známý lékař tvrdí, že je riziko dát dceři před odletem krev ředící injekci, když se neví, jak na ni bude reagovat, co by si počala v USA, kdyby silně krvácela. Natož jak by si zařídila injekci při cestě zpět. Navrhuje, aby užívala před cestou i během pobytu Detralex. Prosím o radu, jak by vše mělo probíhat. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Lékaři jsou v současnosti v otázce trombofilních diatéz školeni velmi pečlivě- dcera by se měla poradit se svým praktickým lékařem. Nikdo jiný nezná její stav lépe, nemá k dispozici veškerou dokumentaci /dcera není jen nositelkou zmíněné "poruchy", která je v populaci nesmírně častá a není sama o sobě příliš riziková, ale i "pacientem" s jinými vlastnostmi, o nichž lékař "zvenčí" nebude nikdy detailně informován-alergie, nesnášenlivosti léků../.Praktický lékař může podle potřeby spolupracovat s trombotickým centrem /také bude znát gynekologa Vaší dcery, s nímž by případně bylo také dobré komunikovat!/ Jak vidíte, rozhodně považuji za moudré důvěřovat registrujícímu lékaři /jako lékaři prvního kontaktu jsme jednotně vzděláváni../

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: