Lék na prokrvení úžinového syndromu

Dobrý den. Rád bych se zeptal ohledně léku Adipex retard. Kdysi mi ho lékařka dala na podporu prokrvení úžinového sindromu. Využíval jsem tenkrát dvě platíčka pravidelně jeden každé ráno. Potřebný účinek se stejně nedostavil. Teprve později jsem zjistil, co je to zač a k čemu se užívá. Nicméně jsem také vypozoroval, že mě jako jediný mě známý prostředek udrží v bdělém a pozorném stavu. Jako řidič tramvaje si občas , tak 2x - 3x do měsíce jeden vemu, když se špatně či málo vyspím a mám strach abych za jízdy nedostal mikrospánek. Velmi se mi to osvědčilo. Vyšší BMI pro předepsání léku mám. Žádné jiné účinky na mě lék nikdy neměl, žádné tlumení hladu ani nic jiného, pouze jsem po něm fit jak po perfektnim vyspání, jednoduše mi rozproudí krev. Chci se zeptat: 1) Zda mě toto malé množství léku může nějak ohrozit. 2) Neznáte nějaký bezpečnější lék, který by na mne měl podobný účinek (snad i levnější), kromně preparátů s kofejnem které na mne mají spíše opačný účinek. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Při Vámi popsaném užívání léku se nemusíte bát komplikací. Adipex je primárně určen k urychlení metabolismu a snížení váhy. Nicméně jde o jediný lék toho druhu dostupný u nás - v řadě zemí je již dokonce zakázán, protože může při delším užívání vést k poškození srdce a navíc jeho účinek na tělesnou váhu není trvalý. Existují i některá další psychostimulancia /léčiva k povbuzení psychiky/, ta jsou ale na speciální předpis /tzv. s modrým pruhem - určený k předepisování návykových látek/, ta se však smí užívat jen v přesně vymezených případech /nesoustředěnost u dětí, chorobné upadání do spánku/.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: