Lékařská zpráva

Dobrý den, prosím o vysvětlení lékařské zprávy: Sono prsů, axil bilat: Žl. hyperechogenní, zhrubělé strutkury, dukty bez dilatace, vlevo centr. solidní léze 12x6mm ostře ohr. vůči okolí, homogenní, jiné patol.ložisk. změny bilat. nenalézám. V levé axile patrné reaktivní LU do 14mm. Pravá axila bez patol. změn. Závěr: Vpravo bez patol. změn v sono obraze. Vlevo centr.stac. sono obraz benigní léze. Prosím Vás o vysvětlení lékařské zprávy, protože ke mně lékařka nebyla příliš sdílná. S nálezem v levém prsu chodím na kontroly pravidelně jednou ročně již od roku 2006. Při kontrole v roce 2008 bylo patrné jeho zmenšení. Chtěla bych se zeptat zda je možné, že by se tento nález stal zhoubným a jestli budu muset již doživotně chodit každý rok na sono a jestli nalezená uzlina v podpaží může mít s nálezem v prsu nějakou spojitost a jestli je nějaký důvod k obavám. Uzlina je občas mírně bolestivá. Jinak je mi 23 let a v 10 letech jsem prodělala toxoplazmozu. Jinak žádné jiné zdravotní problémy nemám a jsem dárce krve. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď a prosím o radu, zda by jste doporučovali ještě nějaké jiné vyšetření.

Odpověď odborníka:

žláza má větší hustotu - což nic neznamená , v levém prsu je ložisko, které svým charakterem odpovídá benignímu - nezhoubnému projevu. Toto ložisko je asi pravidelně kontrolováno a charakter se nemění. Uzliny jsou také vpořádku, to, že vás občas bolí je známka spíše zánětlivých změn, nádorově změněná uzlina nebolí! Zvětšení uzliny by mohlo ev. souviset i s prodělanou toxoplasmosou. Určitá možnost maligního zvratu tu je, proto chodíte na pravidelné kontroly. Problém by se vyřešil, kdyby jste si nechala ložisko vyříznout. Ale nejlepší by bylo podrobně pohovořit s vaším gynekologem.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: