Léky montelukast

Dobry den, chtela bych se zeptat na lek montelukast. Jsem astmatik, alergik. Pred rokem se mi zhorsily problemy s dychanim. Po kontrole na imunologii mi zjistili zanet ve stitne zlaze a okamzite me poslali na endokrinologii. Tam jsem zacala brar thyrozol. Zhruba po dvou mesicich se mi zacalo ulevovat a vraci se i fyzicka kondicka. Pani alergolozka to ale jaksi nechce pochopit a chce mi za kazdou cenu nasadit montelukast, kvuli puvodne zhorsenemu astmatu. Myslim si, ze je pro me ale flutiform momentalne dostacujici, proto nevidim dovod do sebe cpat za kazdou cenu neco co se vstrebava opet v jatrech. Thyrozol si myslim, ze jim na zatez staci. Mohla bych poprosit o nazor?

Odpověď odborníka:

Montelukast je lék, který se užívá jako doplněk léčby astmatu v případě, že nestačí zavedená kombinace jako třeba Flutiform. Vhodný je dále tehdy, pokud se astma zhoršuje po námaze. Jde o osvědčený a bezpečný lék, který se užívá dlouhodobě a není nutné mít obavy z poškození jater následkem jeho užívání. Na dálku nelze dát jednoznačnou radu. Zeptejte se alergoložky, jak hodnotí kontrolu Vašeho astmatu - jaký je vývoj spirometrických křivek. Sdělte jí, že po zklidnění štítné žlázy se cítíte lépe. Je dobře, že se přišlo na onemocnění štítné žlázy, ale podávání Thyrozolu je obvykle časově limitované - u pacientů Vašeho věku nejde o definitivní řešení! Tento lék by se neměl podávat dlouhodobě, není-li to zcela nezbytné. Bude-li přetrvávat zvýšená funkce štítné žlázy, bývá pak často na místě její odstranění - o tomto se poraďte s endokrinologem.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zbytnění prostaty
Články: Zbytnění prostaty
Co bychom měli vědět o...
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nesvědčí vám prudké vstávání? Zaměřte se na srdce
Články: Nesvědčí vám prudké vstávání? Zaměřte se na srdce
Kolísavý krevní tlak, který...
Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Články: Aneuryzma aorty – tichý zabiják v lidském těle
Slovo aneuryzma jste mohli...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: