Léky na hypertenzi

Dobrý den, moje příbuzná (43 let) má občas problémy s vysokým krevním tlakem. Problémy má jen situační - tzn. ve stresových situacích je jí špatně jakoby od vysokého tlaku, občas tlak na hrudi nebo u srdce, ale v normálním životě a v klidu bez potíží, občas naměřen vysoký tlak. Měla předepsané léky na hypertenzi, nepamatuji si název, které brala i preventivně a po několika dnech přicházela úleva - brala je hlavně pár dní před stresovou situací nebo při stresu v práci. Nyní žádala obvodní lékařku o znovu předepsání daných léků ale lékařka trvala na tom, že léky změní a předepíše Prestarium, avšak nevím, v jaké dávce - předpokládám v nižší, tedy 5mg tablety. Když jsem si přečetla příbalový leták těchto léků, velmi jsem se zhrozila - jsou to léky pro lidi, kteří trpí těžkým onemocněním srdce a u těžké hypotenze, kterou může u některých pacientů lék vyvolat, hrozí až infarkt myokardu. Nejsem odborník v oboru medicíny a proto se ptám - je normální předepisovat jinak zdravému člověku s občasnou situační hypertenzí léky, které se musí užívat denně a nesmí se vysazovat, slouží těžkým kardiakům a mají těžké vedlejší účinky jako renální selhání, selhání jater, angioedém, anafylaktický šok, infarkt myokardu, fibrilaci síní apod.? Ještě podotýkám, že lékařka známou nijak nevyšetřila, ani jí nezměřila tlak a na dálku po telefonu se s ní domluvila na změně léku - předepsání léku Prestarium na recept, který si má vyzvednout. Tlak je při domácím měření (vím, že domácí tlakoměry nebývají tak přesné) většinou normální. Není potřeba vyšetření před předepsáním takového léku? Máme se obrátit na internu? Po pravdě k takové obvodní lékařce ztrácím důvěru. Mám strach, že takové naordinování léku by více ublížilo než pomohlo. Děkuji předem za odpověď. Lucie

Odpověď odborníka:

Doporučuji provést tzv. holterovské měření krevního tlaku (24 hod. záznam - není to nijak nepříjemné, automatický přístroj v pravidelných intervalech změří krevní tlak, nemocný si vede deníček, co v kterou denní dobu dělal, lékař potom zhodnotí typ hypertenze). Na základě toho potom nasadit léčbu. Na druhou stranu: Prestarium, i přes informace uvedené v příbalovém letáku, je velmi dobře snášený lék. Byl u něj prokázán velmi příznivý účinek na sedečně-cévní soustavu, prokazatelně snižuje riziko infarktu, mozkové mrtvice, selhání ledvin a též prodlužuje život. Kromě hypertenze se užívá i u srdečního selhání, a to ve všech jeho stádiích. Angioedém po Prestariu a podobných lécích se vyskytuje extrémně zřídka a pokud Vaše příbuzná není na jiné léky alergická, neobával bych se toho. Selhání ledvin je též extrémně vzácné (hrozí při zúžení ledvinných tepen nebo dehydrataci), u naprosté většiny populace má naopak podávání těchto léků významný ochranný vliv na ledviny. Nejčastějším nežádoucím účinkem Prestaria atd. je suchý dráždivý kašel, jinak je snášenlivost těchto léku vynikající. Pokud Vás toto nepřesv ědčilo, podívejte se např. ještě na tento článek: http://www.stefajir.cz/?q=ace-inhibitory nebo pokud ovládáte angličtinu, na anglickou Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/ACE_inhibitor

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Chřipka v tropech
Články: Chřipka v tropech
Zima odchází a s ní opouští...
Proč nám cukají oči?
Články: Proč nám cukají oči?
Pod cukáním nebo svíráním...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: