Léky na ředění krve po trombóze

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu. Měla jsem trombózu v 7/2015, brala jsem Xarelto 2,5 měsíce, pak jsem dostala Godasal, ale po něm mi bylo špatně od žaludku, lékař mi léky vysadil. Cca po 14 dnech od vysazení Xarelta mám opět trombózu, ve stejném lýtku. Budu brát Xarelto na 3 měsíce. Prosím, jaké léky na ředění krve bych měla brát po dobrání Xarelta? Godasal, Anopyrin, brát nemůžu, bolí mě po nich žaludek a mám také astma, na které by se tyto léky neměly. Jaké jsou jiné léky na dlouhodobé ředění krve? Aby se mi trombóza neopakovala a zároveň léky nedráždily žaludek a nevadily na astma. Děkuji Vám za radu a Váš čas. Kamila 44 let

Odpověď odborníka:

Pokud se trombóza opakuje, je vhodné užívat Warfarin a to nejméně 1 rok. Je nutné také hematologické vyšetření k vyloučení případné vrozené poruchy krevní srážlivosti. Kyselina acetylsalicylová (Anopyrin, Godasal) trombózu nijak neléčí, takže nejsou adekvátní náhradou Warfarinu či Xarelta. V případě Xarelta však existují poměrně přísná preskripční omezení, takže tento lék je možno předepisovat jen omezně dlouhou dobu v přesně vymezených případech (např. po ortopedické kloubní operaci) amůže ho předepisovat jen několik odborností (ortoped, kardiolog, internista, atd.)

MUDr. Pavel Růžička
MUDr. Pavel Růžička

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: