Léky na snížení chlesterolu a zvýšené jaterní testy

Mám dlohodobé problémy s cholesterolem a triacylglyceroly. Chodím každé tři měsíce do lipidové poradny a na krevní testy. V minulosti jsem brala léky Sortis a Rosucard (20 mg). Tyto dva léky mi snížily cholesterol, ale triacylglyceroly zůstávaly pořád vysoké - 3,31. Proto mi lékař před třemi měsíci předepsal Cholib 145 mg/40 mg. Po předchozích lécích jsem měla všechny hodnoty jaterních testů v pořádku. Po Cholibu mám ale hodnoty GGT 2,68 a ALT 0,82. Pan doktor mi Cholib zatím nechal a za tři měsíce mám přijít opět na kontrolu. Chtěla bych se zeptat, zda mi podle Vás nehrozí nějaké větší poškození jater. Předem moc děkuji za odpověď. Iva

Odpověď odborníka:

Ivo, nemusíte mít obavy, Vaše hodnoty jaterních testů jsou jen mírně zvýšené a nehrozí Vám poškození jater. Jde o poměrně častý nežádoucí účinek léků na snížení hladiny cholesterolu. Pokud by i při kontrolním vyšetření za 3 měsíce byly jaterní testy stále zvýšené, pan doktor Vám léčbu upraví. Přeji Vám pěkný večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: