Léky na spaní

Maminka(59let) je půl roku po operaci štítné žlázy, byla ji vyoperována kvůli nádoru, bere Letrox, ale od operace má velké problémy se spaním, spí denně 2-3hodiny.Zkusila různé prášky na spaní, některé zabraly(Neurol), ale bojí se závislosti, tak je nechce brát pravidelně.Dále zkusila melatoninová hypnotika(na předpis od neurologa), opět bez úspěchu, stále spí jen 3 hodiny.Přes den je pak velmi nervozní, ještě pracuje, bojím se o její zdraví.Každý večer jde spát s vidinou, že zase neusne, a to je myslím velký problém, bojím se, že si nespavost psychicky navozuje.Poradťe, prosím, jak dál, takhle brzy zkolabuje.Ještě dodám, že když se o nespavosti bavila se svým lékařem, odpověděl jí, že v jejím věku je to normální.To si ale nemyslím, když vidím, jak je pk během dne podrážděná, bez energie, prostě bez jakékoli radosti ze života.Moc děkuji za odpověď, Jitka.

Odpověď odborníka:

Jitko, v dnešní době lze již zvolit preparáty na spaní, které patří do skupiny antidepresiv, působí na fáze spánku a nevzniká na ně závislost (Trittico apod). Jistě bych je zvolila více než návykový Neurol (nebo Stilnox apod.) Domluvte se s praktickým lékařem, který je může předepisovat. Spánková hygiena apod. jsou samozřejmostí. Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: