Leky na vysoky tlak

Chtel jsem se zeptat,jestli leky telmisartan a losartan jsou uplne stejne.A jestli neni nebezpecne zmenit lecbu i nekolikrat za rok.Dekuji

Odpověď odborníka:

Antoníne, telmisartan i losartan jsou látky ze skupiny tzv. sartanů, což jsou látky používané k léčbě hypertense (vysokého krevního tlaku) a mají celkově příznivý vliv na srdce a cévy- Sartany mají stejný základní mechanismus účinku, ale nejedná se o totožné látky. Liší se např. svoji chemickou strukturou, zpracováním v organismu apod., proto se liší i dávkování jednotlivých sartanů. Změna léčby několikrát do roka není přímo nebezpečná, otázkou je, zda je účelná. Vždy nějakou dobu trvá, než lék dosáhne optimálního účinku. Přístup k léčbě by však měl být vždy individuální.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: