Léky na vysoký tlak

Chtěla jsem se zeptat,manžel má vysoký krevní tlak a dostl na něj léky od paní doktorky jeden je Betamed 20mg a druhý Acesial 5mg. pak bere ještě Warfarin 5mg a nyní mu dala ještě na uvolnění Dorsiflex 200mg. Bere všechny po jednom denně takže ráno.Není léků na tlak moc? A také je řidič z povolání.Může tuto práci vůbec.Víte muž si nenechá odemě poradit.Měří cca 198 cm ale váží určitě tak 140 kg né-li víc nohy má stále nateklé ale neřeší to a pí.doktorka mi řekla,že pokud on sám nepřijde že ona s tím nemůže nic dělat můžete mi nějak poradit. Máme 13 letého syna a tak mám obavy o manželovo zdraví Děkuji S.

Odpověď odborníka:

Plně chápu Vaše obavy o zdraví manžela. Bez podrobné znalosti zdravotní historie i aktuálního stavu Vašeho manžela nemohu takto po internetu činit jednoznačné závěry, nicméně věřím, že lékař či lékařka, která Vašemu manželovi léky předepisuje, má pádné a rozumné důvody, proč tak činí. Dva léky na tlak určitě nejsou mnoho, navíc ani dávky, které Vás muž užívá, nejsou nijak vysoké. Řada lidí potřebuje k úpravě krevního tlaku mnohem více tablet (třeba i 5 či více a to několikrát denně). Důležité je to, aby se tlak Vašeho manžela dařilo držet pokud možno v normálních mezích, i za cenu těch několika tabletek. Léky sice mohou mít své nežádoucí účinky, ale ty jsou určitě méně závažné než případná rizika přetrvávajícího zvýšeného krevního tlaku (srdeční infarkt, mrtvice, poškození ledvin ad.). V užívání Dorsiflexu rovněž nevidím problém, mělo by to ale být jen dočasné. Proč je Váš manžel léčen Warfarinem nepíšete, a tak neposoudím, zda je to vhodné. Vidím problém v tělesných proporcích Vašeho muže. Jeho BMI při mírách, které uvádíte, je skoro 36, jde již o závažný stupeň obezity. I když BMI není jediným důležitým parametrem (spíše než samotný BMI i nás zajímá kupř. obvod pasu - u mužů optimálně do 94 cm), zdravotní rizika takové obezity jsou vysoká. Takže by bylo na místě hubnout a zhubnout. Mohla by se tím vyřešit řada problémů, např. vysoký krevní tlak je s obezitou jednoznačně spojen a při poklesu hmotnosti by se možná podařilo dávku léků snížit případně léky úplně vysadit. Předpokládám, že o otékání nohou Vaše lékařka ví, teoreticky může mít rozličné příčiny. I zde by mohla pomoci redukce tělesné hmotnosti. Spolupráce s paní doktorkou je určitě důležitá, a pokud si muž nenechá poradit od Vás, snad by mohl od ní. Ale násilím ho tam skutečně nedostanete, a pokud ano, výsledek bude mizivý, neboť v této situaci je nutné zejména nasazení ze strany Vašeho muže. Musí si sám uvědomit rizika svého stavu a chtít s tím něco dělat! Volila bych spíše nenásilnou cestu - zkusit s ním občas v klidu promluvit, dám mu najevo, že rodině na jeho zdraví záleží, lehce ho upozornit na možná rizika, nabídnout mu pomoc při hubnutí. Snad můžete zkusit zapojit někoho, na koho Váš muž dá o trochu více (kamarád? někdo jiný z rodiny??...). Nevím, kde a jak se Váš muž stravuje, ale pokud alespoň částečně doma, můžete i Vy sama třeba upravit jídelníček tak, aby byla strava zdravá a méně energetická.... Práci řidiče Vás muž vykonávat může - vysoký krevní tlak či obezita nejsou důvodem, proč by nemohl. Z vlastní praxe dobře vím, že s některými nemocnými je spolupráce obtížná, ale při notné dávce trpělivosti a individuálním přístupu lze dosáhnout ledasčeho. Držím palce, ať se to i u Vás podaří.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: