Léky na vysoký tlak a betaserc

Dobrý den, již 2 měsíce mě trápí tinnitus, začal společně s nachlazením (silná rýma, antibiotika). Přes den ho slyším jako "vysoké šumění" v levém uchu. Zejména při zakrytí ucha (při ležení na boku) je to ale dost silné (a slyším v obou uších). Obvodní doktor mi předepsal léky na vysoký tlak (měl jsem tlak 140/100) - Prestarium Neo (1-0-0) na 30 dní. Beru již 3 týdny. Na ORL mi byl předepsán Betaserc 24 a Milgamma (1-0-1), beru asi 10 dní (měl bych brát 3 měsíce - proč tak dlouho?). Zajímá mě, zda-li se léky na vysoký tlak a Betaserc nemohou vzájemně ovlivnit (u Prestaria je ve vedlejších účincích uveden právě tinnitus). Tinnitus je pocitově stále stejný - možná mírně silnější. Tlak mi za 3 týdny klesnul jen velmi mírně (135-93). Vysoký tlak mám geneticky celý život, nečinil mi zatím žádné komplikace. Tinnitus mě však tíží velmi. Měl bych pokračovat v kombinaci těchto léků? Děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den Martine, děkuji za dotaz. Problematika tinnitu je velmi rozsáhlá a ne vždy zcela jasná, pokusím se tedy o krátké shrnutí. Tinnitus dělíme na subjektivní (90% slyší jen pacient), objektivní (10%, slyší i okolí pacienta). Ačkoli se často předpokládá, že tinnitus je způsoben ušním onemocněním, ve většině případů tomu tak není. Přesnou příčinu tinnitu bývá velmi složité odhalit a pacienta většinou čeká dlouhá cesta, při níž se musí obrnit pevnými nervy, nesmí ztrácet odhodlání a víru a ignorovat nepochopení problému jak ze strany rodiny či přátel, tak ze strany samotných lékařů. Dle odhadů se s tinnitem alespoň jednou za život setkalo zhruba 50% populace a zhruba 10% pak trpí chronickým tinnitem (u asi 1% pacientů jde o závažný tinnitus, který velmi ovlivňuje kvalitu jejich života). Příčin tinnitu může být celá řada, od arteriální hypertenze (váš praktický lékař postupoval zcela správně, když vám předepsal lék na vysoký krevní tlak, ten 2. - diastolický máte skutečně zvýšený a domnívám se, že i tato terapie potrvá déle než 30 dní) přes mazovou zátku, cizí těleso v uchu, akustické trauma, poškození sluchu při práce, poslechu hlasité hudby, nedostatek vitaminů, poruchy štítné žlázy, cukrovku, vysoký cholesterol, cévní anomálie u objektivního tinnitu atd, atd.. více odkazuji na :http://www.itinnitus.cz/mozne-priciny/ Dobře že jste navštívil ORL specialistu, ten jistě udělal audiometrické vyšetření a ostatní dostupná vyšetření, nasadil vám Milgammu - vitaminy sk. B ( viz výše 1 z příčin - avitaminoza ), Betaserc- lék určený (mimo jiné) k terapii tinnitu a vyloučil "banální možné příčiny" jako mazovou zátku, cizí těleso v uchu, poškození sluchu atd. Závěrem bych k vašemu dotazu napsala, že léčba tinnitu je skutečně běh na dlouhou trat´, proto i Milgammu a Betaserc máte užívat 3 měsíce, nebot je nutný nějaký čas, aby mohly vašemu tělu pomoci, tzv. zareagovat. Pokud by se tak nestalo, doporučuji navštívit neurologa, stomatologické vyšetření, RTG, CT či MR krční páteře, mozku, barokomoru. A hlavně se pokuste vyhnout stresu, omezte kávu, alkohol, kořeněná a přesolená jídla. Já vám přeji, at zvítězíte nad vaším tinnitem, zjistíte jeho příčinu a pokud ne, at ho alespon pomocí medikamentů, či jiných prostředků dokážete ovládnout. S pozdravem, Kristýna Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: