Léky na vysoký tlak a kašel

Lékařka na interně mi předepsala na VT lék Prestarinum Neo, lék sice účinkuje na tlak, ale začala jsem hodně kašlat Při kontrole na plicním, mi lékařka řekla, že tento problém způsobuje nikoliv problém plicní, ale lék na tlak Prestariun Neo, který jej vyvolává. Podobný problém jsem už jednou měla při užívání léku Tritace. Mimo to užívám ještě lék Tenaxum, který pokud jsem jej brala samotný mi problémy s kašlem nedělal, ale doktorka na interně mi řekla, že mám Tenaxum vysadit a brát jen Prestarium Neo. Koho mám poslechnot? Na plicním mi ještě doporučila abych kromě vysazení Prestarium neo/ po konzultaci s lékařem/ brala na zklidnění kašle 10 dnů Prednison 20mg. Ale jak jsem přečetla je to lék ze skupiny glukokortikoidů tak se užívání docela bojím. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Tenaxum dokázalo udržet tlak v požadovaném rozmezí, lze se k němu vrátit. Kašel u užívání Prestaria a léků ze stejné lékové skupiny může být důvodem k vysazení a změně léčby za přípravek, který kašel nevyvolává. Ideální by bylo, kdybyste od plicní lékařky měla pro ošetřující intenistku, která vede léčbu Vašeho VT, písemnou zprávu o tom, že kašel není plicního původu a že je nejspíše polékový po Prestariu. Jinak ale plicní je také původem internista, takže lze změnit lék u rovnou podle něj, ovšem je nanejvýš vhodné o tom co nejdříve informovat ošetřujícího lékaře. Prednison na 10 dní, s postupným vysazením, nestihne obvykle mít popisované nežádoucí účinky, kterých se pacienti obávají, stihne obvykle pouze pomoci.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: