Léky na vysoký tlak a úbytek svaloviny

Dobrý den, před pár lety můj táta (59 let) prodělal mozkovou mrtvici. Odmítal totiž brát léky na vysoký tlak. Vypadalo to špatně, ale natěstí se z toho dostal a nemá téměř žádné následky. Od té doby poctivě léky bere a každé ráno chodí běhat a cvičit. Cvičí opravdu dlouho, ale jakoby to na něm není vidět - nerostou mu svaly. Ruce má spíše třaslavější, než pevné, břicho se mu nezatahuje dovnitř. Sílu má však i přesto, dle mého názoru, velikou. Vytváří na zahradě poschoďovitou skalku a tahá sám velké kameny. Jemu však pořád vrtá hlavou proč mu nerostou svaly. Říkáme mu, že je to stavbou těla, že nemusí mít svaly vidět aby měl sílu. On však mluvil s nějakým známým, který je doktor, a ten mu řekl, že prášky na vysoký tlak ničí svalovou hmotu. Táta se toho hned chytil a tvrdí, že je to určitě tím. Odmítl brát jeden ze dvou léků, které mu paní doktorka dlouho různě kombinovala, až vymyslela kombinaci ideální - pro tátu vyhovující. Tlak mu po vynechávání léků začal hrozně stoupat a táta ale pořád říkal, že hned cítí jak mu svaly rostou. Tlak byl pořád vyšší a my měli o tátu strach. Přesdčovali jsme ho, ať léky bere, ale on pořád říkal, že co mu bude platné že bude mít nízký tlak, když mu budou ubývat svaly a nebude moci za chvíli chodit. Teď už naštěstí léky znovu bere, ale zase říká, jak už cítí, že slábne. Chtěla bych se zeptat, jestli je pravda, že po lécích na vysoký tlak může ubývat svalovina nebo je to blud. Myslím si, že je to nesmysl (nebo si to táta špatně vyložil) a u táty zahrála velkou roli psychika, ale chci se ještě zeptat odborníka, protože mi nejde do hlavy, že by to doktor řekl špatně. Předem moc děkuji za odpověď. Veronika

Odpověď odborníka:

Podle mého názoru léky na tlak žádným způsobem svalovou hmotu neovlivňují. Váš otec má hlavně problém psychický, což je poměrně častý jev u lidí, kteří prodělali takový závažný stav (infarkt, mrtvici apod.). možná by byla i vhodná návštěva psychologa či psychiatra ( který se zabývá psychosomatikou). Váš otec se asi vpodstatě hrozně bojí recidivy a jejích následků ev. i smrti a snaží se svým myšlením utíkat od tohoto problému pryč, snaží se jej bagatelizovat a upíná se k řešení zcela nepodstatných problémů. To, že mu porostou svaly , mu dodává sebevědomí a pocit, že ještě za něco stojí a že ještě v životě něco dokáže, že není mrzák. Musí si ale vybrat: buďto život s menší svalovou hmotou, nebo být po smrti? Jinak pro nárůst svalové hmoty doporučuji konzumaci tvarohu - obsahuje hodně bílkovin a vápníku.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: