Léky v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Jsem v 8.tt. Jsem alergička a lehká astmatička. Od pana doktora mám předepsaný Seretide na astma, ventolin při potížích, beclomet nasal aqua na rýmu a xyzal. Hodně jsem četla, že gynekologové jsou raději, když se vysadí léčba. Mohu se zeptat na názor jak moc je bezpečné brát konkrétně tyto léky nebo přestat brát léky úplně? Pan doktor mi dal vybrat, že to je na mě, ale tím mi moc nepomohl. Mám tendence to zkusit bez nich, ale alergická rýma a kýchání se dostaví určitě do pár dní. Moc děkuji za odpověďK

Odpověď odborníka:

dobrý den urcitě nevysazovat léčbu inhalační! To znamena Seretide, nosní spray a eventualně Ventolin při potížích. Předpokladam, že při pravidelném užívání Seretidu a nosního spraye budou v průběhu 3 měsíců potíže mírnější nebo ůplně vymizí, což ale neznamená vysazovat léčbu! U těhotných žen astmatiček není vůbec doporučeno vysazovat inhalační léčbu, protože hrozí zhoršení astmatu a to je pro vyvoj plodu daleko škodlivější než léky! Právě naopak leky pomáhají udržet normální a zdravé okysličování plodu. Je škoda, že Váš gynekolog se neporadí s plicním lékařem specialistou nebo alergologem, u kterého jste léčena. Dnes už máme dostatek DŮKAZŮ které potvrzujou a podporujou užívání inhalačních léků v těhotenství. Co se týče ANTIHISTAMINIK, TY JE DOBRE PRVNÍ 3 MĚSÍCE TĚHOTENSTVÍ užívat omezeně nebo je neužívat vůbec, po 3 měsící je možné tyto léky v případě potíží užít. Není potřebné je užívat pravidelně, ale pouze při potížích - jako je zhoršení rýmy nebo svědění těla, kýchání. Kdyby jste se potřebovala zeptat nebo ještě vysvětlit některou věc více, prosím napište S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: