Lenost a zápach z úst

Dobrý den, mám na Vás 2 dotazy. První je pro mou sestru, které neustále smrdí z úst (myslí si, že je to od břicha), krátce ji pomůže, když se nají, ale během hodiny ji opět páchne z úst. Prosím o radu pro ni. Nyní dotaz pro mne. Je mi 25 a na svůj věk jsem celkem hodně líná. Dělá mi problém, když sedím, či ležím dojít na záchod, i když akutně potřebuji. Manuální práce mi trvají velmi dlouho. Pokud mám něco udělat, musím se do toho vyloženě dokopat, někdy se ani nedonutím. Cítím se jako bych neměla energii (tu mám vždy jen když začnu něco dělat, pak se ale při práci velmi rychle unavím). Jinak se léčím se štítnou žlázou, ale tu si myslím, že mohu vyloučit, protože pravidelně jezdím na kontroly a je vše v pořádku a beru jen dávku 25 mikrogramů (půlku z 50). Pokud po mě někdo něco chce vykonat a to jak duševní práci, tak fyzickou, aniž bych přemýšlela, tak hned po tom člověku vyjedu s nějakou výmluvou, proč to nemohu udělat. Pak jsem si ale uvědomila, že takhle vyjíždím, protože jsem líná, a jsem hotová z toho, že musím zase něco dělat. Takový je i můj otec a byla taková i jeho matka, má babička. Velmi mě to deprimuje, protože s věkem se toto zhoršuje - babička se ve starším věku (pouze už kolem 45 roku věku) přestávala koupat, cokoli dělat (pouze práci, aby se uživila), po nástupu do důchodu už doma uklízel pouze děda (pral a dělal opravdu vše). Můj otec, který ji odsuzoval, za to jaká je, je poslední dobou (je mu 48) úplně stejný (nekoupe se, nečistí si zuby), přijde domů, nají se a pak jde spát nebo polehává. Je to také velký nervák, babička byla také, byla i velmi agresivní na dědu (např. jen proto, že ho poslala pro třešně na knedlíky a on jich přinesl více a ona byla hotová, že bude mít práci navíc). Jsem z toho velmi nešťastná, mám strach, že taky takhle dopadnu, jsem totiž i charakterově stejná jako otec a jeho matka. Existuje vůbec nějaká pomoc? Děkuji mockrát za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Krásný den.Vaše sestra musí navštívit praktického lékaře a nechat se řádně vyšetřit.Příčin zápachu z úst není zrovna málo,mají různý stupeň "závažnosti",léčba se řídí podle stanovené diagnosy. I to,jak se staráte o druhé,jak přemýšlíte o blízkých,dokážete je krásně popsat,je patrné,že nejste "líná".Zjevně trpíte jakýmsi syndromem únavy,který má své někdy košatější příčiny.To,že užíváte substituční dávky Euthyroxu,není zárukou,že jste interně,endokrinologicky,imunologicky "v pořádku".Nezbývá,než se vypravit za svým praktickým lékařem,bez pocitů studu mu vylíčit své obtíže-lékař je na světě od toho,aby dokázal poslouchat a patřičně plánovat diagnostické postupy. Mám pocit,že Vás navíc sužuje jakási vleklá porucha nálady,může jít o úzkostně-depresivní syndrom,který je velmi dobře léčitelný. Každý z nás si nese jisté genetické zátěže,ale nelze je vnímat jako ortel!!Jste mladá a zřejmě velmi vnímavá bytost,nejste pasivní organismus...Vaši příbuzní mohli mít různé "vady na kráse",ale jistě měli také mnoho positiv,jen byly nějak překryty.Myslím,že máte strach sama ze sebe,jakobyste čekala naplnění nějaké "věštby".Určitě dokážete naplnit své dny,objevíte v sobě schopnosti,které nyní jako byste vidět nechtěla.Na světě nejste zbytečná,možná si ani neuvědomujete,kolik lidí Vás má rádo,oceňuje Vás...

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: