Lexaurin a přechod na lék buspiron

Dobrý den, v loňském roce jsem po těžkém průběhu mononukleozy( od podzimu 2009) začala mít problémy s psychikou, konkrétně se strachem,úzkostmi, únavou, nespavostí atd. Lékařka mi předepsala lexaurin 1,5, brala jsem od loňského léta jen při potížích, ale následně mi byly předepsány antidepresiva, které nemohu brát, měla jsem příšerné nežádoucí účinky, takže mi na psychiatrii vrátili lexaurin. Zhruba od Loňského podzimu ho beru denně, potíže se zhoršily, přes den tak 2 tbl. a na noc celou, jinak se vůbec nevyspím.Chtěla jsem ho několikrát vynechat, ale nejde to a psychiatr mi řekl, že taková dávka nic není, nyní mám strach, abych nebyla čím dál závislá, tak mi lékař dal buspiron, mám přes den brát buspiron 3x denně jednu tabletu 5mg a k tomu na noc lexaurin, přesně mi nebyl schopný vysvětlit, jak přesně mám dávku lexaurinu snižovat abych brala jen buspiron. Zkusila jsem vynechat půlku lexaurinu a nebylo mi dobře. Můžete mi prosím dát nějaký návod, jak to přesně provést.Nerada bych měla ty hrozné pocity úzkosti při rychlém vynechání a bojím se brát takové dávky obou léků najednou, přijde mi to moc. Ani v lékárně mi nepomohli. Předem moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den.,jste mladá žena a Vaše obtíže jsou zjevně nesmírně obtěžující,postihující celý Váš svět.Protiúzkostné léky nejsou vhodné k delší aplikaci-.proto je snaha podávat je jen krátkodobě a následně přejít na skupinu antidepresív,které jsou z lékařského pohledu naopak pro pacienta a jeho celkový stav"výhodné"-Limitace nežádoucími účinky je nepříjemná,ale většinou při trpělivosti obou partnerů komunikace/lékaře i pacienta/řešitelná.Někdy možná není dostatek času v běžném ambulantním prostoru,netroufám si jakkoliv hodnotit Vaše předchozí léčení.S komplikovanější léčbou by Vám jistě poradili specialisté v tzv.Psychiatrickém centru Praha-najděte si stránky a rozhodně se s nimi spojte.Určitě si zasloužíte vypracování nějakého léčebného plánu,získáte i přesvědčení,že na svá trápení "nejste sama"

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Články: Pět věcí signalizujících infekci v ráně
Tuto otázku si klade mnoho...
Hlemýždí sliz pomáhá léčit akné
Články: Hlemýždí sliz pomáhá léčit akné
Pro pacienty trpící jizvami...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: