Leze v jatrech - moznost malignity

Po biopsii prostaty mi byl diagnostikovan karcinom a byl jsem lekarkou odeslan na rtg plic (bez nalezu), scinti kostry (tez bez nalezu metastaz) a usg jater se sonovue. Vysledek z ultrazvuku jater byl nasledujici: jatra omezene prehledna, v S7 nepravidelne okrouhla hypoechogenni leze velikosti 35mm s dalsim satelitem tahnoucim se k periferii, dale v S4A objemna nehomogenne echogenni vaskularizovana leze. Po aplikaci k.l. dochazi poskontrastne v arterialni fazi k nehomogennimu difuznimu syceni vetsiho loziska bez patrneho vymyvani, mensi hypoechogenni lozisko omezene dostupne s naznacenou vaskularizaci v inic. fazi. Zaver: 2 loziska v jaternim parenchymu, po aplikaci sonovue se priklanime k malignite vetsiho loziska, u mensiho tez pravdepodobnejsi tato etiologie. Mam dve otazky: 1.) s jakou jistotou je mozne urcit malignitu z ultrazvuku (osetrujici lekarka me vyslala na CT jater, ktere jsem jeste nepodstoupil)? 2.) bude nutna biopsie jater? Vek 75 Vyska 180 Vaha 116

Odpověď odborníka:

Milý Filipe, k otázce č.1 Vám nejsem schopna poskytnout přesnou odpověď. Ultrazvuk obecně je na stanovování jaterních lézí velmi dobrý. Ale stejně jako v životě ani v medicíně rozhodně nic není jisté a stoprocentní. K otázce 2. - záleží jek pokročilý je Váš nádor na prostatě a jaké jsou hodnoty PSA. U pokročilého onemocnění je možné, že by se nález uzavřel jako metastaza z prostaty, bez biopsie. Pokud je onemocnění na prostatě zachyceno v počátku a hodnoty PSA jsou nízké (obecně cca pod 20-30), pak by bylo vhodné biopsii doplnit. Držím palce !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x