Liečba po odstánení pravého dolného príštiného telieska

  • Dotaz od: Lenka Behríková
  • Publikováno: 14.9.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý deň, moju babičku (73 ročnú) operovali 4.6.08 - odobrali jej príštitné teliesko kvôli adenomu a nodoznej strume, histologický nález mala negatívny. Po operácii však máva silné kŕčev celom tele, každý deň. Sťažuje sa aj, že ju od operácie oveľa viac bolia kĺby (kolená, bedrové kĺby, kríže). Lekárka jej predpísala Maxi-Kalz 1000 mg 2krat denne jednu tabletku. Lekárnička ju však upozornila, že je to veľmi vysoká dávka. Chcela by som sa opýtať, či je táto dávka primeraná a či sú krče a bolesti v kĺboch a kostiach zhoršené následkom operácie, prípadne či sa nedajú vhodnou liečbou odstrániť (zmierniť). Ďalšie lieky, ktoré užíva: Euthyrox 25ng 1 tableta denne, Tachystin 0,1 % 10 kvapiek dvakrát denne. Ďakujem a prajem Vám príjemný deň, Lenka Behríková

Odpověď odborníka:

Obtíže jsou způsobené odstraněním příštitných tělísek/tělíska - to je zodpovědné za metabolismus vápníku v těle. Po operaci došlo k prodkému poklesu této hladiny a to vyvolává právě křeče. Řiďte se radou lékaře - endokrinologa, ten nejlépe ví, jaké množství kalcia je nutné.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: