Lindynette 20 a posunutí menstruace

Dobrý den, poslední 3 menstruace se mi posunuly vždy o den. Byla jsem zvyklá je dostávat v pátek ráno (po celé 2 roky) a najednou jsem první den (v pátek) jen špinila nebo se nedělo vůbec nic. Menstruace sice přišla další den (sobota), ale moc mě neuklidnilo, když se to stalo další měsíc a pak znovu. Užívám HA Lindynette 20 už téměř 3 roky a toto je poprvé, co se mi menstruace "sama" posunula. Menstruaci mám sice slabší, ale to už mám déle než rok. Nyní jsem si udělala těhotenský test, který vyšel negativně. Je tedy normální, že se menstruace "sama" oddálí o nějaký ten den? Možná v tom vidím vědu, ale prostě mám obavy, jestli není něco špatně, když nastane změna po dlouhodobém pravidelném užívání. Může to mít něco společného se stresem (chodím na VŠ, doma se taky stresuju, atp.)? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Rozhodně není potřeba se obávat. Při užívání antikoncepce hovoříme o tzv. pseudomenstruaci. To, že menstruace není přesně na den je naprosto normální a nemá smysl se tím trápit a ani provádět těhotenské testy. Vliv na sílu krvácení může mít užívání dalších léků ( ATB apod., stres, horečka a další faktory).

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: