Lipofibrom

Dobrý den je mi 20let a asi před půl rokem jsem si pod kůží na přední straně stehna asi 15 cm pod třísly našel tvrdou nebolestivou bulku s kterou jde i trochu hýbat. Velikostně i tvarem jako větší pecka od třešně (1-1,5cm v průměru). Byl jsem s ní na chirurgické ambulacni a tam mi tvrdili, že se jedná nejspíše lipofibrom (je to prý moc tvrdé na čistě tukový útvar) a doporučili mi jeho chirurgické odstranění. Chtěl jsem se zeptat zda tento útvar může být nějak nebezpečný a zdali hrozí nějaké riziko při jeho odstranění (jestli není potenciálně nebezpečné nechat si v tom "vrtat")??? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Lipofibrom to skutečně asi bude a v tomto případě by nebylo nutné ho odstraňovat. Není nebezpečný a představuje pouze kosmetický problém.Ale nejlepší by bylo nechat si provést ultrazvukové vyšetření, které poměrně přesně odliší tkáň vazivovou, tukovou či lymfatickou uzlinu. Obecně platí, že pokud se útvar odstraní celý, nepředstavuje to žádné riziko. Pokud se v něm skutečně někdo "vrtá" a část tkáně je ponechána na místě, správný postup to rozhodně není.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: