Lipom na holeni

Vazena pani doktorko / pane doktore , asi pred rokem jsem na prave holeni, vepredu pod kuzi, spozoroval drobny utvar o velikosti zhruba 5mm v prumeru, ploskeho tvaru. Tento je na omak spis tvrdsi, nebolestivy, bez zevnejsich projevu a pohyblivy v prostoru shruba 1-2 centimetry. Posledni dobou mam pocit, jakoby dochazelo k jeho mirnemu zvetseni tak bych se chtel poradit, zda li je lepsi podstoupit chirurgicke odstraneni nebo doporucujete, i vzhledem na velikost a prakticky nulove komplikace, s pripadnim zakrokem jeste pockat? Velice Vam dekuji za odpoved!

Odpověď odborníka:

Matěji, pravděpodobně se jedná o lipom, tedy tukový váček, který se postupně zvětšuje. Ano, dá se chirurgicky odstranit, ale je vysoké riziko, že se tam vytvoří znovu. Tím pádem bych s nějakou operací asi počkal, obzvlášť, pokud vás to nijak neomezuje, jak píšete.

MUDr. Vít Křehnáč
MUDr. Vít Křehnáč

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: JACH-TA s.r.o., Řež

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: