Lipómy

Dobrý deň,pred 2 dňami mi vyberali na chirurgii VLA na pr.ramena, incízia kože, postupne vypreprarovaný a extirp.drobivý laločnatý lipom veľkosti orecha,sutura rany,krytie. V pravej pektorálnej oblasti incizia kože,postupne vypreparovaný opuzdrený lipom v celku veľkosti orecha,ovšem pri prepáracii spodiny lipomu nastali výrazné bolesti pre ktoré zákrok prerušuje a lipom ponechaný in situ,sutura rany,krytie-perpesktívne sono. Mám otázku - ak ten lipom bol vložený naspäť do rany, nemôže sa to po čase zvrhnúť na rakovinu ? Nemám to ísť vybrať na iné pracovisko ? Ďakujem za odpoveď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tak předně případné problémy je nejlepší řešit na pracovišti, kde se zákrok prováděl. Oni ví nejlépe, co přesně bylo provedeno. S přerušením výkonu pro výrazné bolesti v lok. anestesii se setkávám poprvé, většinou není problém lok. anestesii doplnit a výkon dokončit. Každopádně zvrhnutí lipomu v malignitu bych se nebál, jako spíše případných zánětlivých komplikací a hlavně toho, že lipom dál poroste a stejně bude nutné ho za čas odstranit, protože Vám bude vadit.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: