Listerie

Jsem v 6. měsíci těhotenství. Mám docela strach z listeriózy a snažím se vyhýbat rizikovým výrobkům (lahůdky apod.), ale včera jsem si dala kousek loveckého salámu (cca 2 cm široký) - baleného, právě otevřeného, od firmy Kmotr. Myslela jsem si, že tento typ salámu není nijak rizikový, ale pak jsem si přečetla, že i v něm se listerie může objevit. Jak velké je riziko nákazy a onemocnění listeriózou? Děkuji moc za odpověd, Jana

Odpověď odborníka:

Neberte to prosím nějak zle, ale doporučuji především o všech možných rizicích v těhotenství příliš nečíst. Chápu, že máte obavy o zdravý vývoj miminka, ale v tento čas byste si myslím měla těhotenství pokud možno užívat a ne se nechat zbytečně znervózňovat. Riziko nákazy listeriosou je obecně velmi malé a hlavním rizikovým produktem jsou sýry (hl. zrající). Malého kousku salámu se tedy opravdu nemusíte obávat! Přeji zdárný průběh zbytku těhotenství a bezproblémový porod!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Články: Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Asi každá žena občas dumá...
Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Články: Užíváte antikoncepci? Nekuřte!
Neumíte si představit ranní...
Roztroušená skleróza
Články: Roztroušená skleróza
Roztroušená skleróza (RS...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Radioterapie kůži velkou radost neudělá
Články: Radioterapie kůži velkou radost neudělá
Radioterapie neboli léčba...
Předoperační vyšetření
Články: Předoperační vyšetření
Předoperační vyšetření je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: