Listerie v čokoládových pralinkách

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné nakazit se listeriozou konzumací čokoládových pralinek (s různými náplněmi - smetanové, kávové, karamelové, marcipánové, ...). Všude se píše o tom, že jsou nebezpečné zákusky, saláty atd., ale nevím, jak je to s krémy uvnitř čokoládových bonbonů. Asi za týden jsem jich snědla cca 20 a teď se bojím, jestli jsem tím neohrozila miminko. Jsem ve 4. měsíci těhotenství. Předem vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Dano. Rizikové potraviny jsou zejména ty určené k časné spotřebě, právě saláty, zrající sýry, zákusky. Výrobky "zabalené v krabici" jsou jistě tepelně zpracovány a ošetřeny tak, aby ke kontaminaci nedošlo. Nevím o tom, že by se v pralinkách měly listerie ukrývat. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: