Listerióza

Dobrý den, bohužel jsem těhotná žena plašan - potřebuji ujištění nebo lépe řečeno konzultaci. Je mi 31 let, jsem těhotná v 17 týdnu a na Silvestra jsem si dopřávala sušené šunky nebo prosciutta (bylo to maso, co jsme odřezávali z naaranžované prasečí nohy, kterou jeden známý dostal). Až později po pozření cca 20 dkg šunky mě někdo upozornil, že to není tepelně opracované maso, ale jedná se jen o úpravu vysušením. Od té doby tiše panikařím. Už jsem si přečetla od té doby o listerii kde co, důvěryhodný seznam potravin od nějakého lékaře a ne jen z diskuzí také nemám a mám strach... Hlídám si hermelín, syrové maso, paštiky, ale šunky, párky, mozarelu jím... Prosím o odborný názor na riziko nákazy a zároveň o informaci, jak moc je listeriosa zmedializovaná - jinými slovy - je to časté onemocnění těhotných? Předem Vám děkuji za odpověď, s pozdravem, Eva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve své praxi jsem se s ní ještě nesetkal. S pozdravem P.L.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: