Listerióza a toxoplazmóza v těhotenství

Dobrý den, včera jsem snědla maso (vepřové), které nebylo zcela dopečeno (bylo lehce narůžovělě uprostřed). Jsem v 19. týdnu těhotenství. Bojím se, že jsem se mohla nakazit listerií či toxoplasmosou. Dnes od rána mám trochu průjem, křeče v břiše a trochu mi bolí žaludek. Mohla jsem se nakazit, resp. může se jednat o příznaky těchto dvou onemocnění? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Inkubační doba listeriózy a toxoplazmózy je mnohem delší než 24 hodin, proto příčina vašich obtíží bude mít jiný důvod (např. virové či bakteriální střevní onemocnění). Jako těhotná byste měla dbát na dostatečně tepelně upravenou stravu a vyhýbat se rizikovým potravinám.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
8 ověřených způsobů, jak nedat šanci chorobám srdce a cév
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
Potřebujete zklidnit nosní sliznici? Vsaďte na šetrnost!
Články: Potřebujete zklidnit nosní sliznici? Vsaďte na šetrnost!
Uvolnit ucpaný nos při rýmě...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolesti hlavy
Články: Bolesti hlavy
Bolest hlavy tedy může být...
Medikamentózní léčba benigní hyperplazie prostaty
Brusinky, česnek a petržel: síla, která zkrotí infekci močových cest
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Cirhóza jater
Články: Cirhóza jater
Cirhóza, lidově ztvrdnutí...
Poznejte příznaky klíšťové encefalitidy dříve, než bude pozdě
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: