Listerioza v masových konzervách

Dobrý den paní doktorko, omlouvám se, vím, že podobných dotazů máte asi mnoho. Ale bohužel nikde na internetu jsem nenašla na kolik mohou být závadné masové konzervy co se týče listeriozy. Jsem 13+2 tt, 31 let. Před cca. 1 týdnem jsem měla k jídlu těstoviny s masovou konzervou z vepř. masa (od Hamé) a včera jsem měla totéž s hovězím masem (taktéž Hamé). Vždy se jednalo o max. 2 naběračky těstovin s masem. Maso bylo sice prohřáté, ale upřímně nevím na kolik stupňů a vcelku krátce. Původně jsem se domnívala, že sterilované maso z konzervy by mělo být bez problému, ale pak jsem se dozvěděla, že i v těchto konzervách se listeria monocytogenes může nacházet a množit se. Navíc i výrobce uvádí, že se mají konzervy skladovat do 28 st.C,max. 4 roky, což mi připadá poměrně vysoká teplota pro skladování, navíc hovězí konzervy byly vyrobeny v srpnu ! min. roku a kdoví, jak byly skladovány doposud. Včera mě po požití hovězí konzervy s těstovinami bolelo břicho a měla jsem pěkný průjem. Dnes mi v břiše stále tak nějak škrundá a bublá, ale již bez průjmu. Teploty nebyly, alespoň zatím a kromě toho bolení břicha se cítím docela dobře, jen únava (ale tu mám od začátku těhotenství).Myslíte, že jsem se mohla listeriozou nakazit? Za jakou dobu po ev. nákaze je listerioza průkazná krevními testy?Předem moc děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Jana

Odpověď odborníka:

Listerie lze diagnostikovat spolehlivě jen bakteriologicky, tj. kultivací z materiálu s předpokládanou vysokou koncentrací listerií (stolice, mozkomíšní mok); sérologická vyšetření (protilátky z krve) jsou málo spolehlivá. Naštěstí jde však o velmi vzácnou nemoc! Domnívám se, že zvláště pokud průjem již ustal, je pravděpodobnost listeriózy u Vás velmi malá až prakticky nulová, pokud se již cítíte lépe, na tuto možnost raději ani nemyslete. Pokud se Váš stav nebude zlepšovat, zajděte pro svůj klid k lékaři.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x