Listerioza v těhotenství - průkaznost

Dobrý den, jsem v 32tt, snědla jsme cottage sýr, o kterém jsme bohužel pozdě zjistila, že byl 2 dny prošlý, navíc výrobce mi napsal, že výrobek není pasterizovaný, ale mléko a tvaroh, z kterého je vyrobený pasterizované jsou. Další den jsem měla křeče a při tom 2xprůjem. Nyní je to 5 dnů od a zatím žádné další problémy nemám. Můj gynekolog se v tom moc nevyzná, doporučil mi, že udělá stěry z konečníku a pochvy shruba 3 týdny od požití, které si uhradím sama asi za 1000Kč. S tím, že krev by se brala až kdybych měla nějaké další problémy. Je riziko, že jsem se nakazila? A není lepší dělat odběry krve?? Bojím se, aby se nic nestalo miminku. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Listerióza má jiné příznaky, než vámi uvedené. Obvykle se jedná o horečky, bolesti svalů, kloubů a je možná intrauterinní nákaza plodu s rizikem předčasného porodu. Pokud by se uvedené příznaky vyskytly, kontaktujte prosím nejbližší infekční oddělení, kde provedou příslušné odběry a ev. nasadí léčbu. Nicméně si myslím, že se o listeriózu jednat nebude, protože se jedná o raritní onemocnění a navíc byl sýr vyroben z pasterizovaného mléka, kde je riziko minimální.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: