Logopedie

Dobrý den, mám dcerku, 2 a čtvrt roku starou. Poslední dobou začala zadrhávat. Nevyrustá ve stresovém prostředí, žádný šok nezažila, není nijak fyzicky trestaná, mohla bych říct, že vyrůstá v harmonickém prostředí v úplně milující rodině. Má velkou slovní zásobu, umí spoustu básniček, písniček (při nich nekoktá), dělají jí problém počáteční slabiky, je na ní vidět, že je nešťastná, když nemůže říct to, co chce. Snaží se si sama pomoct a říct třeba větu jinak. Nakonec to řekne, ale dělá jí to problémy. Jinak mluví pěkně, akorát písmenko R a K ještě neumí, ale to si myslím, že je normální vzhledem k jejímu věku. Chtěla bych vědět váš názor, jestli je třeba to nějak řešit, nebo počkat, jestli to není jen vývoj řeči. Je celkem plachá v cizím prostředí a myslím si, že návšěva logopeda by ji stresovala a myslím, že by z ní logoped stejně nic nevymámil, v cizím prostředí se stydí. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino, dala bych Vaší dcerce ještě čas. Z toho, co popisujete je na svůj věk velmi šikovná. Počkejte do věku tří let a pokud by problém přetrvával, potom zajděte na logopedii. Logopedi jsou proškolení k práci s dětmi, určitě se nemusíte bát, že by se nedosstavil efekt proto, že je Vaše holčička stydlivá. Ale i v tom jí pár měsíců pomůže a bude se stydět méně. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: