Lordosa

Pane doktore, prosila bych o překlad vyšetrření RTG. Krční lordosa oploštělá, náznak posunu C3 proti C4 ventr., výška těl, plotének, kost. struktura bpn. Bolest krční páteře pozoruji už 5 let. Myslíte, že bude třeba rehabilitace? A je to vzhledem k mému věku vážné, nebo normální? Děkuji a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

V podstatě kromě změny zakřivení krční páteře Váš RTG nález nevypadá z popisu nijak dramaticky. Tvar obratlů i prostorů pro meziobratlové ploténky je normální, zmíněný náznak posunu mezi třetím a čtvrtým obratlem nemusí být podstatný. Zde by bylo vhodné posoudit RTG snímek v předklonu a záklonu. Ukázal by, jak se páteř chová v pohybu. Nicméně mám-li spolehnout pouze na popis, a předpokládám, že kromě bolestí šíje je Váš neurologický nález normální, pak bych Vám rehabilitaci šíjových svalů rozhodně doporučil. Změna postavení páteře může být dána dysbalancí /tj. poruchou rovnovážného zapojení/ svalstva šíje. Tehdy by rehabilitace měly vést k úplné úpravě.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: