Ložiska metaszaz ve skeletu

v roce 2009 dobre difer.lobularni karcinom mléčné žlázy T2 N0 M0,G1,ÉRA 100%,PgR 0%,MiB1 30%,HER2/neu 0.V dubnu l.r.vysazen tamoxifen.Z důvodu hubnutí a bolesti nohou a zad jsem bLa na scinti kosti a následně na PET/CT.Zde popisuji zachyceny skelet difúzní s mnoho četnými osteosklerotickymi,FDG akumulujicimi ložisky vzhledu metaszaz,SUV max 8,1.Prosim je mozne,aby se muj stav tak rychle zhoršil,kdyz v dubnu l.r. Jsem mela markery O.K. A jenom byl vysazen tamoxifen?Prosim,jak bude probíhat léčba?Byla mi aplikována XGEVA a dalsi po kontrole.Byla jsem u zubního lékaře,ale ten od tohoto léku dává ruce pryc,ze pry bych musela jezdit na specializované pracoviště.Odnesou to pry me zuby.Muzete me rici Vas názor a jaka by mela byt léčba?Dekuji

Odpověď odborníka:

Milá Lidmilo, to mne moc mrzí, že se u Vás onemocnění tímto způsobem rozeběhlo. Ale tak se to bohužel někdy děje. Co se týče vývoje, je ožné, že metastazy v kostech už se rozvíjely v době, kdy jste ještě užívala tamoxifen, jen byly malé a nepůsobily Vám žádné obtíže. Nádorové markery máte nyní zvýšené? Ne vždy při vzniku metastaz dojde k jejich zvýšení, řada pacientů s e spostou metastas nemáme markry vůbec nikdy zvýšené. Co se týče XGEVY a zubaře. Je důležité, abyste měla zuby v pořádku před zahájením této léčby. Pokud pravidelně chodíte k zubaři a áte zuby v pořádku snižujete tím riziko komplikací. Pokud komplikace nastanou ( pouze u 5 % pacientů), pak to neznamená přijít o zuby a může dojít k osteonekroze čelisti. Což se časřto děje v souvislosti se zubními zákroky (trhání), či u lidí s problematickým chrupem. Pokud by se něco mělo dít s Vašimi zuby, konzultujte to se svým onkologem. Jinak celková další léčba nádorového oneocnění - je pravděpodobné, že znovu budete léčena hormonální terapií, preparátů jiných než Tamoxifen (který pravděpodobně je již neúčinný) je povícero. moc držím palce!!!!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: