Ložisko na štítné žláze

Dobrý den, prosím, zda byste mi mohla objasnit výsledky mého vyšetření štítné žlázy. V roce 2007 jsem byla zcela náhodou odeslána na UTZ vyšetření štítné žlázy s tímto výsledkem: PL 5,1 ml LL 4,4 ml Echogenita izo, textura jemná. Ventrálně v PL uzlík, homogenní, lehce hypoech., bez lemu, místy horší ohraničení, 6,7 x 5,7 x 4,7 mm, uzlík poměrně nápadně překrvený, v okolí bez nápadností. Vlastní štítnice s normální velikostí, bez obrazu imunopatie. Dnes jsem byla opět na UTZ s tímto výsledkem (opisuji ze zprávy, pokud tam jsou nějaké překlepy, neumím je opravit, protože výrazům nerozumím): PL 4,7 ml LL 3,7 ml Obrysy laloků hladké, lehce lobularizované, textura hrubší, náznak jemných echogenních septací, echogenita mírně hypoechogenní. V PL ventrokran porci hladce ohraničená středně hypoech ložisko homogen. struktury s hypoech. lemem, vaskularizace periferie, parenchym difusně překrven, velikost ložiska cca 8,1 x 9,6 x 10,4 mm. Pods laloky drobné, LU nápadněji levostranně. v.s. rozvoj přestavby imunopatie k zvážení FNAB Můj praktický lékař mě každý rok jen poslal na kontrolní UTZ (uzlík se vždy o něco zvětšil), žádné léky mi nenapsal, na endokrinologii mě neposlal. Letos ještě nechal udělat krevní testy a testy moči – s výsledky mě neseznámil, jen jsem tajně nahlédla do karty a opsala si to nejdůležitější – TSH 15,49 T4 13 Anti TPO 1, pak jsem si ještě všimla, že mám nižší počet erytrocytů a nízkou sedimentaci erytrocytů, ostatní hodnoty jsou v pořádku. Lékař mi na mou přímou otázku, co se děje a co se bude dít, jen sdělil, že se nám to nějak rozjelo, ale co, to mi vůbec nevysvětlil. Pouze napsal Euthyrox 50 1 tbl denně a za 6 týdnů mám jít na kontrolu. Žádné problémy nemám, cítím se dobře, pouze když jsem nachlazená, mám potom pocit jako když mě něco tlačí do krku, teď naposled to bylo i docela bolestivé na pohmat. Je mi 35 let, mám roční dceru a 9letého syna, už kvůli nim mě velmi zajímá, co se mnou vlastně je. Proto Vám velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, ale z časových důvodů neodpovídám na expresní dotazy a webmaster to ví, takže nevím, proč mi ten váš poslali :-). V každém případě se podle všeho jedná o autoimunitní zánět..(již mnohokrát diskutován v předchozím dotazech, v případě zájmu nahlédněte). Funkce štítné žlázy je již tímto zánětem poškozená a tedy snížená. O tom vypovídá zvýšená hladina TSH 15 (norma je zpravidla 4,2). Změny jsou patrné i při sonografickém vyšetření (je tmavši - hypoechogenní a nepravidlené struktury) Co se týká uzlu štítné žlázy, určitě bych vzhledem k trvalému nárůstu doporučila cytologické vyšetření ...tedy punkci štítné žlázy tenkou jehlou. Ve vztahu k vašim dětem...sklon k autoimunitním chorobám se dědí, doporučovala bych tedy upozornit pediatra a sledovat TSH zejména v období puberty a později v době hormonálních změn (gravidita). Snad vám to takto stačí. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: