Lsil

Mám za sebou výsledky z cytologie a již po třetí mi vyšlo LSIL tak můj dr me posílá do nemocnice na nějaký mikroskop a možná biopsii.Tam jdu 8 listopadu. Moc nic mi neřekl zda je to vážné nebo ne a.Docela se bojím. Také řekl ze změny na čípku vyvolávají i chlamydil, které jsem prodělala tak nevím. A ještě se chci zeptat na jakoby kožní Vyrůstky u klitorisu začali se.mi dělat až v poslední době, ale bradavicky nebo tak to nejsou. To vím s určitostí do mého dr.Nevíte co to je a chirurgicky zákrok nechci nedoporucuje se mi moc anestezie. Můj dr to viděl a řekl jen ze když me to nebolí tak to necháme. Také me napadá zda to nemá souvislost s bylinkami, které beru a to konkrétně lichorerisnici, tužebník a ořešák právě na zmíněné chlamydie a pi těchto bylinkach jsem.se zbavila všech obtíží. Míč děkuji za vaši odpověď. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Lucie, mikroskopu se nebojte, event. odběru vzorku z vašeho děložního čípku taky.
Nález LSIL znamená, že výsledek stěru je mírně abnormální, nicméně riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Pokud se tento cytologický nález v dalším kontrolním stěru opakuje, je potřeba ověřit odběrem biopsie.

Každopádně se musí udělat kontrola - nejčastěji kontrolní cytologický stěr (za cca 6 měsíců). Pokud by cytologie byla dále abnormální, je vhodno zvažovat podrobnější vyšetření děložního hrdla (expertní kolposkopie, biopsie, HPV testace atd..)
Jedná se o drobné změny na sliznici, které je potřeba sledovat, ale v žádném případě primárně neznamenají nic strašného.
Výrůstky na klitorisu zatím opravdu nepotřebují chirurgický zákrok, pakliže nebolí a nijak vás neomezují. Souvislost s bylinkami je spíše nepravděpodobná.

MUDr. Vít Křehnáč
MUDr. Vít Křehnáč

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: JACH-TA s.r.o., Řež

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x