Lsil vč hpv

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na dotaz ohledně střední odchylky LSIL vč hpv. Z rozšířené cytologie mi byly zjištěny vyšší hodnoty LSIL vč hpv infekce, v letošním roce duben - červen jsem podstoupila léčbu kondylomat pomocí přípravku Aldara. Kondylomata zmizela. Hpv tedy v těle ještě zákonitě přetrvává, když způsobilo kondylomata? Na kontrolu se mám dostavit za půl roku. Co se týče pohlavního styku s přítelem, provozujeme ho po vyléčení kondylomat. Je nutné pohlavní styk po zjištění hpv přerušit? Přítel zatím žádné projevy nemá. Předem Vám velmi děkuji za odpověď. Adéla

Odpověď odborníka:

Virus HPV má několik typů, z nichž některé způsobují kondylomata a jiné změny vedoucí k rakovině čípku. LSIL nemá hodnoty, v překladu to znamená lehké změny ve struktuře jader buněk sliznice čípku, ty buďto jsou nebo ne.Pohlavní styk na tyto následky dříve proběhlé infekce HP virem nemá vliv. Půlroční interval opakování cytologie je v pořádku. Přítel mít žádné projevy nemusí, případně se mohou projevit po více letech, neboť vir je samozřejmě sexuálně přenosný, v závislosti na sexuálních praktikách může být např.i původcem nádorů hrtanu. S pozdravem dr.Lidák

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Články: Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Bolest je často chápána...
Jak na chronické bolesti při osteoporóze
Články: Jak na chronické bolesti při osteoporóze
Osteoporóza může způsobovat...
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: