Lss a tlak na durální vak

Po delším stání či chůzi, tíha nohou, zakopávání podlamování nohou, Tuhnutí, mravenčení, křeče na zadním lýtku a stehně, pokračující do plošky chodidel, Na obou nohou, více v levé noze. Chodím jen velice pomalu, bez potíží jen pár minut, Problémy zhoršeny před půl rokem. Největší zátěž je v sedě. Po mechanické trakci se potíže zhoršili a zvýraznili. Při cvičení podle Mackenziho, též zhoršení do několika sekund, brnění tuhnutí. Problémy se stěhují bud po boční straně stehna, lýtka a plošky nohy, nebo stehno z vnější strany, koleno a bérec. Někdy současně. Někdy (myslím tím během dne) zlobí a druhá noha. Ostrá bolest je výjimečně 1x, 2x do týdne. Někdy brní konečník, a rodidla, to obzvlášť po dlouhé chůzi či sedění, 1h a více. Navazuji na předešlý dotaz: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/radikulopatie-lecba-86259. Vyšetření CT: Segment L3-4 Páteřní kanál je lehce zúžen 13 mm, v AP rozměru. Bulging disku do 2MM dorzálně s lehkým tlakem na durální vak. Incip. def. spondyloza, spondylartroza. Foramina bolat. nejsou zúžená. Segment L4-5 Páteřní kanál je hraniční šíře 14mm v AP rozměru. Dorzální protruze disku 3mm dorzálně s tlakem na durální vak. def. spondyloza a spondylartroza. Foramina bilat. zúžená, vlevo kořen v kontaktu se žlutým vazem a diskem. SegmentL5-S1 Páteřní kanál je hraniční šíře 14mm, v AP rozměru. Dorsální potruze disku až paramediální herniace do 4mm s tlakem na durální vak. Nelze vyloučit kontakt kořene S1 vlevo s herniací, oblast je špatně přehledná, ale zjevný útisk kořene nediferencuji. Def. spondyloza a spondylartroza, Foramina bilat. nejsou zúžená. Prosím o Váš názor zda by operace, jiný způsob léčby nebo rehabilitace, byla účinná. Rehabilituji intenzivně od května. Nosit těžší nákup, chodit déle jak půl hodiny, činí značné potíže, měla bych být v produktivním věku. Je mi 42 let. Můžete mi doporučit specialistu z Prahy? Velice děkuji a přeji hezký den. Anna

Odpověď odborníka:

CT nález rozhodně nevysvětluje charakter vašich potíží. Sporný útlak kořene S1 nemůže být příčinou oboustranných problémů postihujících navíc oblast konečníku a rodidel. Určitě by bylo vhodné dodělat vyšetření NMR. To ale musí rozhodnout váš neurolog. Neznám váš neurologický nález, neviděl jsem vaše snímky. Nicméně CT nález v kontextu vašich potíží nezavdává důvod k operačnímu řešení , resp. není co operovat tak, aby to řešilo vaše problémy.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x