Lumbago s ischiasem

Dobry den, bude mi 45 let, celi zivot jsem pracovala venku, nekolik let mam problemy s nohama, 2× operace plochonozi srostle pakloubem. Pridal se problem s pateri a zacina mne to znacne omezovat. Rada bych Vas pozadala o vysvetleni nalezu.... omezeni hybnosti, vyzar podel patere nahoru, bolesti u lopatek vyzar podel zeber dporedu. Dle rtg diskopatie L5, def.spondylosa. Objektivne: pater s PSV v LS oblasti, blok ve vsech smerech, HT trapezu, Thom asi 20, koncetiny bez paresy, rr.sym,py jevy negat, Nerri+, las.pri dotazeni Z/vert.sy LS a C-th bez neurol. sympt pri diskopatii L5. Doporuceni NSA a myorelax, ad rhb. Vyvarovat se zvysene fysicke namahy, prochlazeni i statickeho pretizeni. Momentalne jsem v neschopnosti, jsem vyucena prodavacka a chci pozadat o snizenou pracovni schopnost. Mnohokrat dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Správná rehabilitační léčba může zlepšit vaši stiuaci natolik, že budete opět schopna práce ve stoje a v pohybu. V této chvíli je nejen otázka, aby byla léčba správná, dostatečně důrazná a dostatečně aktivní ve smyslu vylužití funkční "aktivně fyzioterapeutické" léčby, která zlepší Vaši funkci( páteř, pánev ...) a cíleným cvičení bude třeba ono zlepšení stabilizovat. Zlepšení funcke bedrní páteře a statiky pánve může( může, nikoliv musí!!!) zlepšit i funkci Vašich nohou a kotníků. To by chtělo ale konsultaci podologa, ideálně oboje současně, správná " aktivně fyzioterapeutická léčba" s Vašíopravdu aktiávní spoluúčastí cvičením a současně se zlepšením cvičit i nohy, event, využít možností korekce individuálně koruigovanými vložkami do bot ze správné hmoty( což nemůže fungovat bez celotělového zlepšení-tzn. až po stabilizaci bederní páteře a statiky pánve) Popisované rizikové místo- diskopatie v oblasti 5.bederního obratle může přinést potíže jak ve smyslu léčby , tak i následků-. RTG neukáže konkrétní nález přesně. Pokud však není důvodu dle symptomtologie a neurolog. vyšetření k dalšímu došetření CT,EMG a MRI, tak by mělo vše fungovat jak jsem nastínil. Pak by bylo možno aktivní léčbou " zakonzervovat" problematické místo bederní páteře a v budoucnu by ani další problémy být nemusely. Základní problém je, ž Vaše nohy nejsou asi dostatečně funkčí , proto potíže s páteří vlastně přijít musely.. V této chvíli je možné, aby při správné léčbě došlo k dostatečnému zlepšení, abyste byla spokojena, sztjeně tak však je určitě situace vhodná ke zvžování "snížené pracovní schopnosti"!! Nelze však dokonce vyloučit i dlouhodobě problemativckou léčbu s možnými komplikacemi charakteru postižení plotének a dalších potíží s nohama. Nohy ovlivňují každým krokem tělo( bedrní páteř zvláště) a porucha funcke berní páteře opězt každým krokem ovlivňuje nohy....

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x