Lumbalni punkce

Dobrý den. Před 2 týdny jsem absolvoval lumbalni punkci. Po které následovaly velké až neúnosné bolesti hlavy. Po 10 dnech strávených na lůžku bolesti neustopovali. Poté mi byla provedena "krevní zatka" téměř ihned jsem pocítil okamžité zlepšení. Druhý den jsem byl propuštěn domu. Je to přesně 3 dny po provedení krevní zátky, ale stejně když stojím nebo sedím ( vertikalizuji se) se mi bolest vrací sice ne v takové podobě, ale cítím nepříjemný tlak do hlavy až oční části který později začne bolet. Má otázka zni, jestli vyhledat opět doktora nebo se neunahlit a vyčkat v klidovém režimu? Mohla být krevní zátka neúspěšně provedena?

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Po lumbální punkci doporučuji vždy dodržet přísný klid na lůžku 24 hod / a to i po provedení tzv traumatickou jehlou/ jako prevenci postpunkčních bolestí hlavy. Pokud začnou, velmi slabě reagují na analgetika. Je nutné zvýšit příjem tekutin, dávat i tzv hypotonické infůze a hlavně opět zůstat vleže. Tzv zátka opravdu pokud se stav nelepší může stav upravit. Pokud bylo ihned zlepšení, tak se podařila. Nicméně zmíněné režimové opatření je potřeba dodržet. Klid- i po provedení zátky min 1-2 hod ležet, tekutiny. Opakování zátky se prakticky nedělá. Někdy se objevuje po punkci i blokáda krční páteře, kterou je vhodné odstranit u lékaře, který provozuje techniky tzv myoskeletární/ manuální /medicíny- někteří neurologické, RHB lékaři, ortopedi. Necílená RHB většinou nepomůže. Doporučuji tedy zatím klid- a to vyloženě vleže, zvýšený příjem tekutin, někdy i nápoje s kofeinem včetně Coly, Kofoly. Prizznitz zábal na šíji/ tzv zapuřijící- vlhká látka pod igelit a zevní vrstu izolační látky- šála, malý froté ručník apod/, krátce ev analgetika např Paralen s Iburpofenem 2xd /pokud není alergie na tento lék, akutní problém se žaludkem, játry/. Stav by se měl zklidnit. Dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: