Lupání, praskání v uchu

dobrý den, mám už cca 3 roky problém s pravým uchem. Pří vysokém tónu ( položení příboru, talíře na sebe nebo křik, výskot dětí ) mě jako v uchu začne lupat. Jinak běžně je vše v pořádku.ucho mě nebolí. Slyším dobře, poslouchám i hudbu přes sluchátka a nic. Byla jsem před 2 lety na ORL a doktor mě řekl, že nic nevidí a že mám lehce zduřelou pravou stranu nosu a to může způsobit problém s uchem a že jsem alergická a poslal mě domů s prášky na alergii. Nebyla jsem poslána na alergologii, aby zjistili na co teta jsem alergická a proto jsem prášky raději nebrala. Bohužel je to pořád stejné. Byla jsem na ORL teď znova a doktor mě řekl, že nic nevidí a že jsem pořád jen alergická. Neví co to může být. Na dotaz jestli nemůže mě poslat na Bera a neurologii páteře C, audiogram, které mě byli doporučeny, řekl že pokud dobře slyším, tak to nemá cenu. Prý vyzkouší mě předepsat Tebokan na prokrvení a uvidí se. Ráda bych věděla Váš názor. Jsem zoufalá. Paní která vznesla dotaz na paní doktorku viz. níže měla stejný problém jen při nachlazení. Prý to je problém funkce eustachovy trubice. Myslíte, že by to mohlo být u mě stejné. Prosím o radu, co mám dělat. Je to nepříjemné a chtěla bych to vyřešit. Děkuji za pomoc. Dobrý den,většinou když jsem nemocná s uzlinami,momentálně mám streptokoka a beru antibiotika, při větším "hluku"(cinkání talířů,křik) mi v jednom uchu tzv.lupe.Po skončení "hluku" to odezní. Po nemoci, mi odezní i problémy s uchem. Čím by to mohlo být prosím způsobeno,nebo co to značí? Odpověď odborníka: Dobrý den, je to způsobeno sníženou průchodností Eustachovy trubice (vyrovnává tlak mezi nosohltanem a uchem) Pokud se Vám to stává častěji, navštivte ORL, aby Vás důkladněji prohlédli, ale pokud to po onemocnění zase odezní, tak se není potřeba strachovat - máte prostě jinak anatomicky tvarovanou eustachovu trubici, takže snáze zalehne.... Jediné, čeho byste se měla vyvarovat, je potápění.... MUDr. Vendula Bartáková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš problém může být způsoben nedostatečnou funkcí Eustachovy trubice, pokud se nenašel na ORL žádný nález , sluch je v normě , tlak v uších , tzv. tympanometrie a audiometrie vpořádku , může praskání v uších způsobovat i problém s krční páteří. Neurologické vyšetření byste mohla absolvovat , BERA vyšetření je zatím zbytečné, může jít i o počínající onemocnění středního ucha otosclerosu. Vhodné je opakovat po půl roce vyšetření sluchu .

MUDr. Marcela Vykydalová
MUDr. Marcela Vykydalová

Specializace: Foniatrie
Pracoviště: Soukromá ambulance ORL a foniatrie, Ostrava

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: